Bourgondisch weekend: Bourgondisch Breda

, ,

Op een rustige dinsdag surf je eens wat rond op internet en zie je de actie van OverUIT: kaartjes winnen voor Bourgondisch Breda. Dat klinkt leuk! Ik besluit mee te doen en nog diezelfde dag krijg ik een mailtje: ik heb gewonnen! Op zaterdag 22 november waren wij dan ook in de Grote Kerk in Breda te vinden.

We hadden wel al van Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch gehoord, maar hoewel het ons wel aansprak zijn we er nog nooit geweest. Een uitgelezen kans dus om nu eens in Breda kennis te mogen maken met dit evenement.

PhotoGrid_1417261156417

Bij de mooie kerk aangekomen, lag de rode loper al uit. We werden vriendelijk begroet en doorverwezen naar de kassa waar ze wel even verrast waren door de e-mail die ons toegang moest verschaffen. Al gauw mochten we toch naar binnen en begon onze culinaire tocht na een bezoekje aan de garderobe bij een kraampje waar ons Schrobbelèr werd aangeboden.

PhotoGrid_1417261188178

Al eerder heb ik kennisgemaakt met warme Schrobbelèr met slagroom, Schrobbelèr in de warme chocolade en koud is het natuurlijk het bekendste, maar nu werd er geitenkaas met honing bij geserveerd. Een heel verrassende en lekkere combinatie! Je zou het echt niet verwachten, maar dit soort evenementen zijn natuurlijk de perfecte plek om je te laten verrassen.

We lopen verder en mogen bij het kraampje met smakelijke kruiden van Koppert Cress een vegetarische oester proeven: Oyster Leaves met Salicornia Cress. Het smaakt wederom verrassend: ziltig, maar niet te.

We twijfelen nog of we deel zullen nemen aan de wijnproeverij, maar omdat die eigenlijk al vol zit en er snel door de wijnen zal worden gegaan, maken we hier geen gebruik van. Als we doorlopen komen we langs een kraampje met macarons. Macarons….hmmmm…..niet zo mijn ding. Maar wacht eens: die smaken zijn wel erg bijzonder. Straks maar eens terug, eerst kijken wat er nog meer te ontdekken is. Ook al lijkt het klein, genoeg te ontdekken is er zeker.

Zo wordt ons door A-lacard een actie met hun kaart aangeboden. Hiermee kun je 3 maanden lang onbeperkt in alle aangesloten restaurants dineren waarbij je het goedkoopste voor-, hoofd- en nagerecht gratis krijgt.

We lopen langs heerlijke kazen, het bierfestival laten we over aan de liefhebbers en we krijgen het Stappen Breda Magazine aangeboden voordat we langs de selectie van restaurants uit Breda en omstreken lopen.

We maken eerst een rondje om te kijken wat er allemaal te proeven is. Zo komt het dat we eigenlijk aan het eind beginnen met een cappuccino en espresso macchiato. We raken bij ons kopje koffie aan de praat met 2 enthousiaste dames die ook niks wilden missen en er al vroeg waren. Samen worden we het er over eens: we zijn hier eigenlijk te vroeg voor de zaterdag. Iedereen is rustig aan het opstarten, sommige kraampjes zijn zelfs nog niet bezet en ’s avonds met de belichting schijnt de sfeer super te zijn. Dat wordt dan rustig aan doen: we hebben nog een middag en avond te gaan.

We kletsen gezellig verder en even later sluit fotograaf Perry Roovers zich bij ons aan, die ons op de foto zet.

PhotoGrid_1417261857877

Omdat we toch zo langzamerhand wel trek krijgen, zeggen we de dames gedag en gaan op weg om te proeven. Omdat we de kerk nu rond zijn, beginnen we weer bij het begin en stoppen nu wel bij de speciale macarons van Brasserie ’t Stiefkwartierke.

PhotoGrid_1417261216075

Er is uit zoveel te kiezen en omdat ik van truffel houd, wordt mij de macaron met truffel met klem aangeraden. Daarnaast besluit ik de smaak champagne te proberen, die ik als eerste eet. Maar goed ook, want de truffel heeft een hele sterke smaak, maar is wel erg lekker. Wederom een verrassende combinatie: truffel met zoet. Het smaakt echt prima en de champagne macaron ook!

PhotoGrid_1417260266158

Na een praatje met de enthousiaste eigenaresse gemaakt te hebben, lopen we verder naar k-eet waar bijzondere cocktails op het menu staan. We bestellen de Martini espresso en worden alweer verrast. Een heerlijke combinatie!

PhotoGrid_1417261253886

Hierna schuiven we aan bij De 3 Vrienden voor een overheerlijke bospaddenstoelensoep met truffel.

PhotoGrid_1417261286974

Bij By Pascal hebben we iets heel bijzonders op de kaart gezien wat we gewoon moeten proeven: gemarineerde scampi met pompoen, gember, munt, kaapse vlierbes, pepernoten en daarbij saus van curry en langoustine. Het is echt een smaakexplosie in je mond en de pepernoten geven het een kruidige bite.

PhotoGrid_1417261320905

Hierna sloten we aan bij de live cooking demo van chef-kok Alain Caron. Het eerste wat hij doet als hij klaar is met de voorbereiding, is ons naar voren roepen tot helemaal aan de tafel.

PhotoGrid_1417262986215

Tijdens de demo laat hij je ruiken, proeven en soms zelfs meehelpen. Zo wordt de live cooking demo een ervaring en erg leuk om mee te maken. Er worden bij deze demo coquilles klaargemaakt. Alain begint met uitleggen en laten zien hoe je de sint-jakobsschelpen openmaakt en schoonmaakt. Hij loopt ook het publieke een stukje in om het van dichtbij te laten zien en iemand mag de schelp verder schoonmaken. Daarna worden groenten gesneden en gekruid. Alain vertelt enthousiast waar de kruiden vandaan komen en laat deze proeven. Hij is echt gepassioneerd om mooie ingrediënten te ontdekken en brengt dat ook over. Een vrouw uit het publiek mag vervolgens de kruiden en boter door de groenten roeren. Daarna vult Alain de schelpen met het groentemengsel en laat zien hoe je de schelpen dichtmaakt. Vervolgens gaan ze in de oven en in de wachttijd legt Alain nog uit hoe je een zwaan maakt van een servet. Het publiek wordt ondertussen ook scherp gehouden: Alain wil graag weten hoe lang de schelpen al in de oven liggen. Gelukkig zijn er oplettende toeschouwers die het precies weten. Als de schelpen uit de oven komen, mag ik er van één een foto maken.

PhotoGrid_1417261349045

Daarna mogen we proeven en het smaakt echt heerlijk! Op de achtergrond helpen leerling-koks mee en worden er meer schelpen in de oven gelegd zodat iedereen kan proeven. De leerling-koks mogen de coquilles aan het eind van de demo snijden en uitdelen. Alain begeeft zich ondertussen onder de mensen en maakt geduldig met iedereen een praatje en gaat op de foto. Het was een erg leuke en interessante demo die je zeker eens mee moet maken als je de kans hebt!

PhotoGrid_1417261478017PhotoGrid_1417260796075

Wij gaan na de demo op weg naar het HapLab van Eetafoor! om onze wensen uit te laten komen. De speciaal voor ons gemixte drankjes bevielen erg goed en de dames doen het erg leuk, maar het resultaat is nog even afwachten. 😉

PhotoGrid_1417261049117

We sluiten onze dag af met een heerlijk kaasplankje en glaasje port van Fromagerie Guillaume, maar we gaan niet naar huis voordat we nog een peer-walnoten-vanille en mint macaron hebben gegeten. Deze smaken ook weer uitstekend. Door de verrassende smaken is de macaron flink gestegen in mijn favorietenlijstje.

PhotoGrid_1417261499498

Het was een erg smakelijk en gezellig evenement wat zeker een bezoekje waard is als je eens wat anders dan anders wilt proeven en je smaakpapillen een boost wilt geven. Wat betreft Bourgondisch Breda zou ik je echt adviseren op zaterdagavond te gaan. De kerk is erg mooi en sfeervol verlicht en live muziek geeft extra gezelligheid. In de middag kun je wel lekker rustig proeven en zitten.

Wat ons betreft een erg geslaagde zaterdag. OverUIT bedankt voor de gewonnen kaartjes!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.