De wondere wereld van …: de dierenarts

Sander van Gastel werkt als dierenarts bij Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard-Zuid, een kliniek in Hedel en Kerkdriel waar zowel gezelschapsdieren als landbouwhuisdieren behandeld worden. Hij vertelt waarom dierenarts voor hem het mooiste vak ter wereld is.

Sander heeft altijd al dierenarts willen worden. Zijn vader was ook dierenarts en alhoewel het niet verwacht werd dat hij in zijn vaders voetsporen zou treden, wilde hij het zelf graag. Als kind ging hij mee met zijn vader en groeide zo in het vak. Toch is het hem niet zomaar aan komen waaien. Hij heeft hard moeten werken om uiteindelijk zijn droombaan te kunnen uitoefenen.

Studie

Dierenarts word je door diergeneeskunde in Utrecht te gaan studeren. Dit is de enige universiteit in Nederland die dierenartsen opleidt en er wordt gewerkt met loting. Sander werd 5 jaar lang uitgeloot, maar in de tussentijd heeft hij niet stilgezeten. Hij heeft 3 jaar diergeneeskunde in Antwerpen gestudeerd. Het Belgische leersysteem lag hem echter niet en hij heeft toen gekozen voor de HTS in Tilburg. Uiteindelijk werd hij toch ingeloot voor diergeneeskunde en heeft hij de kans om zijn droom waar te maken met beide handen aangegrepen.

Tegenwoordig moeten studenten zich in het eerste studiejaar al specialiseren, maar Sander hoefde zijn specialisatie pas in het laatste studiejaar te kiezen. Het voordeel van specialiseren later in je studie, is dat je breder bent opgeleid. Sander heeft zich gespecialiseerd in landbouwhuisdieren. Onder landbouwhuisdieren vallen paarden, schapen en runderen. Je kunt deze dieren ook vee noemen, maar de officiële benaming van vroeger uit is landbouwhuisdieren. De officiële benaming van het beroep is ook dierenarts en geen veearts. Veearts wordt in de volksmond wel gebruikt voor dierenartsen die voornamelijk veehouders bezoeken, maar aan het eind van je studie heet je officieel dierenarts.

Onvoorspelbaar en bijzonder

Bij Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard-Zuid worden zowel kleine als grote dieren behandeld. In de praktijk worden gezelschapsdieren behandeld en voor de landbouwhuisdieren gaan de dierenartsen op pad. Sander heeft in de avonden zijn eigen spreekuren, maar daar houdt het voorspelbare van het vak wel op. Tijdens een dienst kan er van alles op zijn pad komen. Het ene moment is hij nodig bij een veehouder en het andere moment helpt hij een kat of een hond. Komt hij tijdens zijn dienst bijzonderheden bij de gezelschapsdieren tegen, zoals een gebroken poot, maagoperatie of keizersnee, dan roept hij de hulp in van een collega. Deze onvoorspelbaarheid maakt het vak heel divers en afwisselend. Geen dag is hetzelfde en je bent afwisselend binnen en buiten aan het werk. Die afwisseling vindt hij het leukste.

Wat werkzaamheden betreft, vindt Sander verlossingen het leukste om te doen. Nieuw leven op de wereld brengen vindt hij prachtig, maar ook een verlossing met complicaties tot een goed einde brengen is mooi. Als bijvoorbeeld het kalf overlijdt, maar je weet als dierenarts de moeder uiteindelijk toch te redden, geeft dat ontzettend veel voldoening al is het een minder leuke situatie. Het schept ook een band met een veehouder om bijvoorbeeld samen midden in de nacht een situatie tot een goed einde te brengen. Dat maakt het vak bijzonder. Euthanasie blijft het minst leuke, al leer je er wel mee omgaan. Vooral het in laten slapen van jonge dieren maakt veel indruk. Met oude dieren die een mooi leven achter de rug hebben, heeft hij wel meer vrede.

Daarnaast is het bijhouden van de administratie een minder leuke bijkomstigheid. Vanwege aangescherpte regelgeving ben je soms langer bezig met registreren dan dat je met het dier zelf bezig bent. Toch vindt Sander het goed dat er toezicht is op medicijnen. Hij is vanaf het begin van zijn carrière gewend om de administratie te doen, in tegenstelling tot wat oudere collega’s die daarin een flinke verandering hebben meegemaakt.

Bijzondere dieren, bijzondere verzorging

Alhoewel je bij de praktijk met alle dieren terechtkunt, behoren ratjes, hamsters, schildpadden en alpaca’s tot de meest bijzondere dieren die Sander is tegengekomen. Omdat exotische dieren een speciale behandeling en verzorging nodig hebben, worden die meestal doorverwezen. Niet alleen een dierenarts moet daar rekening mee houden, maar ook de eigenaar. Denk daarom goed na en laat je goed voorlichten voor je een dier aanschaft en geef geen dieren cadeau. Meestal is het bedoeld als grapje, maar het dier wordt uiteindelijk helaas de dupe.

Al is hij in zijn baan constant in de weer met dieren, toch er is ruimte voor eigen huisdieren. Hij heeft een kat en daar komt binnenkort een tweede bij. In de toekomst wil hij graag een schaap of een koe. Hij vindt het belangrijk en leuk voor zijn kinderen om huisdieren te hebben. Het is goed om op jonge leeftijd al met dieren om te leren gaan. Dat voorkomt onder andere angst op latere leeftijd. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat kinderen meer over dieren leren.

Kundig en betrokken

Een goede dierenarts bezit een mix van kundigheid en betrokkenheid. Je moet de juiste kennis hebben, maar moet ook om kunnen gaan met en luisteren naar eigenaren. Daarnaast moet je eerlijk kunnen zijn. Ook als je niet weet wat je moet doen, moet je dat kunnen zeggen en vertellen dat je gaat overleggen met een collega. Het is belangrijk dat een eigenaar weet waar hij aan toe is en dat moet je goed over weten te brengen. Die combinatie van werken met dieren, contact met mensen en afwisselende werkplekken buiten en binnen maakt het voor Sander het mooiste vak ter wereld, wat hij elke dag met veel plezier en energie beoefent.

Als je meer wilt weten over Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard-Zuid, klik dan hier voor de website. Klik hier als je meer wilt weten over de studie diergeneeskunde.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.