Edukans is een ontwikkelingsorganisatie die zich richt op onderwijs in ontwikkelingslanden. De Sancta Maria Mavo is al jaren actief voor dit goede doel. Dit schooljaar mag de 14-jarige Aïsha Zirkzee uit Ammerzoden de school vertegenwoordigen als ambassadrice voor het Going Global project van Edukans. Ik sprak met haar over deze unieke kans.
Al jaren zet de Sancta Maria Mavo zich met diverse acties in voor Edukans. Zo wordt er ook ieder jaar één leerling de kans geboden ambassadeur/ambassadrice te worden. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, moet je een sollicitatieformulier invullen en een presentatie geven waarin je aangeeft waarom jij denkt geschikt te zijn voor deze functie. Aïsha heeft dat goed gedaan en is dit jaar uitgekozen de school te vertegenwoordigen. Enthousiast vertelt ze over deze unieke kans.
Wat motiveert Aïsha?
Aïsha ziet dit als een kans die ze waarschijnlijk nooit meer krijgt en het is zeker op deze leeftijd een bijzondere kans. Het lijkt haar mooi om kennis te maken met een andere cultuur en ze ziet het als een verbetering voor haarzelf.
Wat doet Edukans?
Aïsha legt uit wat de organisatie precies doet. Edukans wil niet alleen scholen bouwen, maar ook het onderwijs verbeteren op de scholen die er zijn. Samen met lokale partners kijkt de organisatie wat ze kunnen verbeteren. Deze verbeterde scholen heten STER-scholen. Ze fungeren tevens als een veilige plek. Edukans zorgt ervoor dat je van groep 1 tot en met 8 een goed leerproces ondergaat, dat er goed lesmateriaal is en dat de leraren goed opgeleid zijn. Ook is het belangrijk dat het schoolmanagement goed is. Daarnaast richt de organisatie zich vooral op het verbeteren van de betrokkenheid van de ouders. Omdat veel ouders zelf niet naar school zijn geweest, zien ze het belang er niet van in om hun kind naar school te sturen.
Ethiopië kent nog veel nomaden. Voor hen zorgt Edukans voor mobiele scholen. Dit is een bus die met de nomaden meereist. Dit zorgt ervoor dat de leskwaliteit constant blijft, want niet elke school is op elkaar afgestemd.
De voorbereiding.
Als ambassadrice is het natuurlijk je taak om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Edukans. Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk dat je vanuit je eigen ervaring kunt spreken. Het hoogtepunt is dan ook dat je afreist naar één van de landen waar de organisatie actief is om met eigen ogen te zien wat zij daar doet en waarom dat zo belangrijk is. Van 20 februari tot en met 1 maart 2015 gaat er dan ook een groep van in totaal 45 jongeren naar Ethiopië.
De jongeren worden niet zomaar op reis gestuurd. Op 12 en 13 december 2014 vond een kennismakingsweekend voor de jonge ambassadrices en ambassadeurs plaats. Ten eerste is dit bedoeld om kennis te maken met de andere jongeren die de reis gaan maken, maar ook wordt het samenwerken en het wij-gevoel gestimuleerd.
Daarnaast is dit weekend bedoeld om de jongeren goed te informeren. Er worden verschillende workshops gegeven over bijvoorbeeld life skills (levensvaardigheden) met thema’s als: meisjes naar school, zelfvertrouwen, kindhuwelijken of HIV/aids. De Nederlandse jongeren gaan tijdens de reis samen met de Ethiopische jongeren aan de slag met deze life skills.
Verder maken de jongeren kennis met de nieuwe cultuur waarmee ze te maken krijgen. Er wordt onder andere een workshop interculturele gesprekstechnieken en Afrikaans dansen gegeven. Niet alleen leer je deze dansen, maar er wordt ook uitleg gegeven over wat de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen nu precies betekenen. Aïsha vond het erg leuk om te doen, maar voor ons stijve blanken is het ook erg vermoeiend. De gymzaal waar deze workshop gegeven werd was erg klein, maar iedereen paste zich daarop aan en zo zorgde de hele groep dat iedereen de ruimte kreeg om te dansen.
Vervolgens leren de jongeren ook hoe om te gaan met bepaalde zaken. Hoe moet je namelijk reageren als de mensen in Ethiopië je om geld vragen? Wat mag je wel en niet dragen qua kleding? Dit soort zaken wordt allemaal behandeld zodat de jongeren goed voorbereid op reis gaan.
Er worden ook ervaringen uitgewisseld met jongeren die al eens hebben deelgenomen aan het Going Global project. Dat heeft bij Aïsha nu al grote indruk gemaakt. Ze hoort nu zelf hoe sterk het wij-gevoel in een land als Ethiopië is en hoe blij de mensen daar zijn om de hulpverleners, die ze nooit eerder hebben ontmoet, te zien. Om dat zelf te ervaren zal waarschijnlijk nog grotere indruk maken, denkt Aïsha.
Maar bij dit kennismakingsweekend blijft het niet. Op 10 januari 2015 krijgt de groep nog een trainingsdag. Tijdens het verblijf in Ethiopië krijgt een aantal jongeren een speciale verslaggeverstaak. Er wordt een film gemaakt, schriftelijk verslag gedaan en er worden foto’s gemaakt. Op de trainingsdag worden de jongeren in deze vaardigheden getraind. Aïsha mag 2 dagen van de reis als fotograaf aan de slag. Er wordt bewust gekozen voor maar 2 dagen omdat anders de beleving er niet echt is. Dan ben je te veel afgeleid door je speciale taak.
Daarnaast komt er nog een informatiedag voor de ouders, zodat ook zij weten waar ze aan toe zijn.
De reis.
Op 20 februari 2015 vertrekt de groep van 45 jongeren, begeleid door 3 cameramannen, 2 onderzoekers en 6 docenten/reisleiders naar Ethiopië. Op de tweede dag van de reis ontmoeten ze hun persoonlijke buddy: een Ethiopische jongere van hun eigen leeftijd waar ze de rest van hun verblijf mee op zullen trekken en zullen leven zoals de buddy oorspronkelijk leeft. ’s Avonds zullen de Nederlandse jongeren wel weer terugkeren naar een gezamenlijke accommodatie voor evaluatie en het doorbrengen van de nacht, maar verder is het echt de bedoeling dat de Nederlandse jongeren gaan meemaken wat hun Ethiopische buddy iedere dag meemaakt. Dat betekent samen naar school, maar houdt ook in dat er op het land gewerkt zal moeten worden als dat de dagelijkse taak van de buddy is. Veelal gaan jongeren in Ethiopië ’s ochtends naar school en helpen ze ’s middags in het huis of op het land mee. Toch is er daarin zeker ruimte voor huiswerk. Doordat het oudste kind naar school gaat, helpt deze de andere familieleden namelijk met leren. Het kunnen helpen van je familie wordt als een groot voorrecht beschouwd.
Tijdens de reis wordt er verslag gedaan. Als het internet meewerkt, komt er iedere avond op de speciale actiesite een update. Hier kun je ook de actie van de Sancta Maria Mavo steunen.
Kom ook in actie!
Wil je je ook inzetten voor beter onderwijs in ontwikkelingslanden? Je kunt Edukans steunen door via deze site een donatie te doen. Kijk hier wat je allemaal nog meer kunt doen.
Als je meer wilt weten over het Going Global project, bezoek dan hier de website. Hier kunnen scholen zich ook aanmelden.
Wil je weten hoe Aïsha de reis naar Ethiopië heeft beleefd? Blijf dan dit blog goed in de gaten houden! Na haar reis spreek ik haar namelijk weer.
Update 19 februari 2015:
Het avontuur gaat nu bijna beginnen! Houd vanaf nu de speciale actiesite in de gaten om op de hoogte te blijven. Als internet het toelaat, zullen hier tijdens de reis updates worden geplaatst.
Permalink
Permalink