Al sinds 1994 is Wijnhandel Le Château aan de Kasteellaan in het mooie Gelderse dorpje Hedel gevestigd. Vroeger stond hier vlakbij Kasteel Hedel, waar nu alleen nog de fundamenten zichtbaar van zijn. Door de combinatie van deze locatie en het feit dat het Franse woord “Château” in wijnland erg veel voorkomt, was de keuze van eigenaar André van Leeuwen om zijn wijnhandel deze naam te geven zo gemaakt. Maar waarom is hij ooit wijnhandelaar geworden en hoe word je dat eigenlijk?

Op een vrijdagavond, één van de drukste verkoopmomenten van de week, word ik vriendelijk ontvangen door de enthousiaste vinoloog die tussen het helpen van klanten door de tijd neemt om te praten over zijn passie: wijn. Wijn is niet het enige dat hij verkoopt, maar wel het belangrijkste.
André heeft niet van kinds af aan al wijnhandelaar willen worden. Hij is afgestudeerd aan de hotelschool, waarna hij 5 jaar lang als restaurantmanager in Duitsland heeft gewerkt. Op de hotelschool en van thuis uit is hij in aanraking gekomen met wijnen. Hierdoor groeide zijn interesse in wijn en besloot hij zich hierin te specialiseren.
Vakkennis
Het allerbelangrijkste dat je nodig hebt om wijnhandelaar te worden is vakkennis. Je moet namelijk weten wat je verkoopt en wat voor smaken erbij horen. Aan vakkennis ontbreekt het hem niet: André is Register Vinoloog aan De Wijnacademie. Daarnaast moet je je kennis en passie weten over te brengen op andere mensen. Verder moet je geld hebben om te kunnen investeren in voorraad en je moet je voorraad natuurlijk ook weer weten te verkopen. Eigenlijk moet je als zelfstandig wijnhandelaar dus overal verstand van hebben, waaronder ook zaken als hygiëne, administratie, logistiek en personeelsbeleid. Die variatie is wat hij het leukste vindt aan zijn werk. Geen dag is hetzelfde en de vraag: “Wat doe je allemaal op een doorsnee dag?”, is dan ook eigenlijk alleen te beantwoorden met: “Ik open de winkel”.
Daarna is het afwachten wat voor mensen er je winkel in stappen. Het allerleukste vindt hij het als mensen binnenkomen met een compleet menu waar ze advies voor drankjes bij nodig hebben. Dan komt zijn passie voor en kennis van smaken combineren het best tot zijn recht. Maar het gebeurt ook dat er zich klanten melden die graag de goedkoopste wijn willen omdat het toch maar als cadeau bedoeld is. Dat vindt hij het minst leuke van het vak: mensen ontmoeten die geen aandacht aan eten en drinken besteden. Dat heeft niks te maken met veel geld eraan uitgeven, want ook met een laag budget kun je heerlijk eten, maar besteed aandacht aan wat je op tafel zet.
Politieagent
Een ander nadeel is dat handelaren in alcohol door de overheid worden opgezadeld om als een soort politieagent op te treden. Zij hebben de verantwoordelijkheid om de leeftijd te controleren van degene die alcohol koopt. Uiteraard houdt André zich netjes aan de regels, maar dat brengt soms heel wat teweeg. Al heel wat ouders hebben boos gebeld met de vraag waarom hun kind geen alcohol meekrijgt. Dit soort discussies horen eigenlijk niet thuis in een plek waar plezier wordt verkocht.
Handelsreizen
Toch zitten er meer positieve dan negatieve kanten aan het vak. Het ontdekken van nieuwe wijnen bijvoorbeeld of het bezoeken van wijngebieden. Tijdens zulke handelsreizen doet André kennis op, maakt excursies en onderhoudt relaties. De klassieke wijnlanden zoals Italië, Frankrijk en Spanje hebben zijn voorkeur en daar is hij uiteraard ook al geweest. Een wijnland dat hij nog eens graag zou willen bezoeken, is Zuid-Afrika. Daar gebeurt op dit moment erg veel, niet alleen op wijngebied, maar ook in de politiek en op sociaal-economisch gebied. Na het afschaffen van de apartheid moeten 2 werelden bij elkaar gevoegd worden en dat gaat niet zonder slag of stoot. Gelukkig worden hier al successen geboekt, ook in de wijnwereld. Gekleurde mensen zijn al eigenaar van wijnbedrijven en dat is toch een positieve ontwikkeling.
Zijn grootste succes vindt hij dat hij het in een dorp zoals Hedel voor elkaar heeft gekregen om wijnkennis over te dragen en mensen in aanraking te brengen met de betere dingen in het leven.
Proeverijen
Naast verkoop van onder andere wijnen, verzorgt André ook regelmatig uitgebreide proeverijen. Hierbij nodigt hij vaak een vertegenwoordiger van een wijnhuis uit die tijdens de proeverij uitleg en aanvullende informatie geeft. Er zijn legio interessante mensen die hij nog eens hiervoor wil uitnodigen, maar David Guimaraens van Fonseca & Taylor’s port staat hoog op de lijst.
Lezersvraag
We sluiten ons gesprek af met een lezersvraag: wat doe je eigenlijk met die enorme mand kurken die lang in de winkel heeft gestaan? Die gebruikt hij als decoratie en soms komen creatievelingen vragen naar de kurken om ermee te knutselen.
Nieuwsgierig?
Ben je nieuwsgierig naar wat Wijnhandel Le Château te bieden heeft? Loop dan gerust eens binnen bij de Kasteellaan 11 in (5321 GL) Hedel.