Efteling Oud & Nieuw

,

Het is traditie aan het worden: Oud & Nieuw vieren in De Efteling. Dus ook voor Oud & Nieuw 2014/2015 begaven we ons naar Kaatsheuvel.

In 2011 was De Efteling voor het eerst geopend met Oud & Nieuw. Omdat Albert daar toen werkte als oliebollenbakker, gingen we ervan uit dat hij met de jaarwisseling 2011/2012 zou moeten werken. Ik zou dan ook naar De Efteling komen. Toen hij met de jaarwisseling niet meer werkzaam was in het pretpark, waren we er al zo aan gewend dat we met Oud & Nieuw in De Efteling zouden zijn, dat we als bezoeker zijn gegaan. Sindsdien gaan we elk jaar.

Het Oud & Nieuw feest begint om 19.00 uur, maar omdat wij dit jaar een diner erbij geboekt hebben, mogen wij al om 16.30 uur het park in. We schuiven in de Dioramazaal aan bij het buffet.

Overdag is De Efteling ook open, maar van 18.00 – 19.00 uur sluit het park. Wij worden gevraagd om tot 19.00 uur zeker binnen te blijven omdat de bezoekers van overdag wordt gevraagd het park te verlaten. Dus tafelen we rustig verder.

Om 19.00 uur kan de pret beginnen. Alle attracties die normaal gesproken open zijn tijdens de Winterefteling, zijn geopend (tenzij er natuurlijk iets bijzonders aan de hand is). De Pagode wordt later die avond wel afgesloten omdat daar vuurwerk onder komt. Omdat we nog nooit tijdens Oud & Nieuw in de Pagode zijn geweest, is dat (na de Vogelrok voor de traditionele gekke foto) ons eerste doel.

Niet heel lang nadat we in de rij aangesloten zijn, wordt de wachtrij gesloten, dus we zijn blij dat we het gehaald hebben. Helaas wordt er op het moment dat wij boven zijn niet veel vuurwerk in de buurt afgestoken, maar het is toch een bijzonder uitzicht. Klik hier voor een kort filmpje met onder andere het uitzicht vanuit de Pagode.

Op alle pleinen die De Efteling rijk is en in het IJspaleis is live muziek te horen. Er zijn kampvuren, er lopen allerlei (sprookjes)figuren rond, de magische illusies bij Villa Volta, De Vliegende Hollander en het Spookslot zijn te zien, kortom: De Efteling haalt alles uit de kast.

Uiteraard is het op zo’n avond erg druk, dat kun je verwachten met zo’n evenement. Toch komen we diverse bekenden tegen die de avond nog gezelliger maken. Met de Efteling-app (die eindelijk nuttig blijkt 🙂 ) bepalen we waar het het minst druk is. Rond 23.45 uur komen we uiteindelijk op de Efteling Brink uit om daar het vuurwerk te gaan kijken wat vanaf de Gondoletta-vijver wordt afgestoken. Het is echt volgepakt met mensen en dus moeten de oliebol en het glaasje bubbels, die je met de voucher in het programmaboekje kunt krijgen, wachten tot na het vuurwerk. We hebben wel wat om mee te proosten hoor, Albert heeft Assepoester Bubbels gekocht. 😀

Samen met alle sprookjesfiguren tellen we af naar 2015. De Pagode luidt het nieuwe jaar in en daarna genieten we van de rest van het vuurwerk onder het overbrengen van gelukwensen. Terwijl na het vuurwerk de livemuziek op het podium verder gaat, stroomt het plein al aardig leeg.

Onder het genot van een glaasje bubbels en een oliebol gaan we naar de speciale Tiësto Efteling Aquanura Show, die helaas tegenvalt. De overgangen van de muziek zijn te abrupt. De muziek had mooier gemixt kunnen worden, al is de Raveleijn theme song wel gaaf. Bovendien lijkt de muziek niet met het water samen te werken, maar dat kan ook komen omdat we niet alles zien. We staan namelijk achteraan omdat toch een hoop mensen interesse hebben in de show.

We sluiten een erg gezellige avond af met een bezoekje aan de Efteldingen en het krabben van onze autoruit die er wel sprookjesachtig uitziet met al die ijsbloemen. Het verlaten van de parkeerplaats wordt zo goed als het kan geregeld door medewerkers, maar het blijft geduld hebben. Gelukkig zitten we en is het lekker warm in de auto.

Wij gaan altijd graag met Oud & Nieuw naar De Efteling, ondanks al het gemopper dat je leest op internet. Met een groepje mensen is het zeker gezellig en onze instelling is ook altijd dat we ervan gaan genieten. We verwachten niet dat we in alle attracties kunnen en houden van tevoren rekening met lange wachttijden.

Inderdaad, in 2011 was het chaos. Het aftellen en het vuurwerk ging niet goed. Het vuurwerk zou te zien zijn op schermen, maar de schermen sprongen niet aan en het uitrijden was een compleet drama, maar het was toen de eerste keer. Ook toen hebben we het gezellig gehad en we zijn van mening dat het ieder jaar beter wordt. Zelfs in 2012 hebben we een hilarische avond gehad in de enige echte Eftelingponcho met regen. 😀 Dus mocht je willen gaan, verwacht geen wonderen van De Efteling, houd rekening met drukte en ga gewoon lekker genieten van deze bijzondere avond. Wij houden deze traditie in ieder geval in ere!

Op een gelukkig, gezond, mooi, tof, belezen, succesvol en geweldig 2015!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.