Een dag uit het leven van … : de figurant

,

Lijkt het je ook zo leuk: schitteren op het witte doek of samenwerken met bekende Nederlanders voor een tv-serie? Maar wat moet je er nou voor doen om mee te mogen doen en wat wordt er van je verwacht? Kijk een dagje mee in het leven van de figurant.

Ten eerste: opdrachten komen meestal niet vanzelf, ook niet als je bent ingeschreven bij een castingbureau. Je moet zelf goed de oproepen, die op internet worden geplaatst, bijhouden en erop reageren als je mee wilt doen. Gelukkig hoef je hier geen hele motivatiebrieven voor te schrijven: aangeven dat je graag mee wilt doen, een aantal foto’s toevoegen en je gegevens (onder andere maten, leeftijd en contactgegevens natuurlijk) doorgeven zijn voldoende. Vervolgens maakt het castingbureau een voorselectie en daarna wordt je aanmelding doorgestuurd naar de producent. Deze bepaalt uiteindelijk wie er mee mogen doen. Meestal krijg je kort na inschrijving te horen of je geboekt bent of niet. Een dag voor de opnames krijg je pas verdere informatie, zoals welk karakter je krijgt. Als je wordt uitgekozen, wordt er wel van je verwacht dat je je bij het betreffende castingbureau alsnog inschrijft indien je dit nog niet hebt gedaan. Meestal is dit gratis.

10272548_299501423579621_5226469276794974314_o
De hoofdrolspelers van de feelgood komedie Familieweekend.

Voor deze opnamedag volgen we Albert (inderdaad: mijn man) die is gecast voor de film Familieweekend, die begin 2016 in de bioscoop te zien zal zijn. Zijn dag begint om 7.00 uur, de tijd dat hij aanwezig moet zijn. Aan figuranten wordt vaak gevraagd om 3 verschillende outfits mee te nemen, maar deze keer was 1 outfit voldoende. Om de kleding netjes te houden, trekt hij de kleding toch pas op de locatie aan. Door de stylisten wordt een kledingcheck uitgevoerd en dan kan het wachten beginnen. Gelukkig is er voor lekkere broodjes en koffie gezorgd. Catering kan per productie nog wel verschillen.

Zo rond 9.15 uur komt de eerste aankondiging: de figuranten die op dat moment nodig zijn worden opgeroepen om op de set te verschijnen. De regisseur wil alleen nog weleens de plannen omgooien, zodat de figuranten een uur na de aankondiging dan toch de set op mogen. 2,5 uur later zijn de opnames achter de rug, waarvan er zo’n uur gerepeteerd is en de nodige aanpassingen zijn doorgevoerd. Je wordt dus niet zomaar in het diepe gegooid.

Hierna is het tijd voor de goed verzorgde lunch en net na de lunch is het weer tijd om op de set te verschijnen. Weer 2,5 uur later is de regisseur tevreden en mogen de figuranten aanschuiven bij de soep en broodjes. Om 17.30 uur zitten de opnames erop en mag iedereen huiswaarts.

Het zijn vaak lange dagen die je als figurant maakt waarvan je uren bezig bent met wachten. Boven beschreven dag was nog aardig gevuld vergeleken bij een dag met 8 uur wachten en 20 minuten filmen. Op deze betreffende dag moesten de figuranten om 10.30 uur aanwezig zijn, werden aangekleed compleet met kogelwerend vest en waren pas om 18.30 uur op de set nodig. In de tussentijd kun je niet van het terrein af, je moet altijd aanwezig zijn omdat je niet weet wanneer je opgeroepen wordt. Je kunt dan natuurlijk wel gezellig kletsen met je collega’s en nieuwe contacten opdoen, maar zo lang wachten kan je ook opbreken. Houd er dus rekening mee dat figureren vooral bestaat uit wachten op de paar seconds of fame. Je wordt er ook niet rijk van, maar leuk en gezellig vindt Albert het wel. Je ontmoet nieuwe mensen en je kunt van dichtbij meemaken wat er bij het maken van een film of tv-serie komt kijken.

IMG_8400 - kopie
Popoz De Film

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *