Geurwandeling

Op zondag 19 oktober trokken we onder leiding van natuurgids en bomendeskundige Jules Faber het bos bij landgoed De Wamberg in voor een geurwandeling. Tijdens deze wandeling kregen we uitleg over verschillende kruiden die in het bos groeien, maar die we eigenlijk voor onkruid aanzien. Een hoop van deze planten zijn te eten. We mogen onder leiding van Jules niet alleen ruiken, maar ook proeven. Dat geeft weer een hele andere kijk op het bos.

Zo heeft hulst een eucalyptus geur en kan dit gebruikt worden om het badwater lekker te laten geuren, maar de hele jonge zachte blaadjes zijn ook eetbaar. Dat zou je niet verwachten van deze stekelige plant.

Hulst
Hulst

Echt lekker smaakt het niet, onbewerkt puur natuur, maar je zou het in gerechten kunnen verwerken. Verder leren we dat eikenblad vol zit met looizuur en dat dat bij beperkt gebruik kan helpen bij afvallen. We komen ook zeepkruid tegen, wat gebruikt werd om de handen te wassen.

Normaal gesproken zou je in een bos langs de Douglasspar lopen, maar nu stonden we daar stil en konden we ruiken dat deze heerlijk naar citroen geurt. Deze boom werd vooral aangeplant vanwege deze geur. Harig knopkruid wordt ook gebruikt vanwege de geur: in stallen wordt deze ophangen om de urinegeur te neutraliseren.

Aan het begin van de wandeling kregen we een zakje waar we kleine beetjes van de geurende planten/bomen in mochten stoppen. Aan het eind van de wandeling hebben we veel geleerd over het bos en zit ons zakje vol met allerlei verschillende geuren die bij elkaar verrassend genoeg ook heerlijk ruiken.

2014-10-19 12.25.08

We hebben echt genoten van deze heerlijke wandeling in de herfstige ochtendzon en van alle verschillende geuren en smaken die het bos ons te bieden heeft. We kijken uit naar een volgende wandeling!

Wil je meer weten over Jules? Kijk dan op zijn website.

PhotoGrid_1415537880447

1 reactie


  1. //

    Kijk nou hoe leuk het geworden is! <3

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.