Een dag uit het leven van …: de historisch naaister

,

Als kind was Shari van der Waals-Atalla al verzot op historische kleding. Haar moeder naaide graag kleding en Shari keek altijd vol interesse toe. Ze vond het gaaf wat haar moeder maakte. Daarnaast nam haar moeder haar vaak mee naar musea, tentoonstellingen van onder andere kleding en keken ze samen naar kostuumdrama’s. De liefde voor het vak is dus al vroeg gegroeid. Van haar moeder leerde ze de moderne naaitechnieken en met behulp van boeken en internet leerde ze zichzelf de historische technieken aan. Shari maakte kleding voor zichzelf en kreeg vragen van vrienden en bekenden om hen ook in prachtige kleding te steken. Destijds werkte ze in een gothic winkel waar ze kleding voor maakte, maar omdat ze steeds dezelfde soorten kleding maakte, sloeg de verveling toe. Ze besloot haar eigen bedrijf te beginnen en op 1 januari 2008 opende atelier La Rose Couture. Een zorgvuldig gekozen datum: het is de verjaardag van haar vader en het begin van het jaar symboliseert een nieuwe start.

Fotograaf: Eline Spek / Model: La Rose Couture / Make-up artist: Eva van der Horst
Fotograaf: Eline Spek / Model: La Rose Couture / Make-up artist: Eva van der Horst

De naam La Rose Couture was niet moeilijk gevonden. Shari is een groot bewonderaar van rozen vanwege hun diversiteit; van de geur tot en met de symboliek door de eeuwen heen. Daarnaast is ze een bewonderaar van haute couture door de eeuwen heen. De roos gecombineerd met couture, het woord voor op maat gemaakte kleding, is dus een ideale combinatie.

Zelfs na 8 jaar werken als professioneel historisch naaister kan Shari geen standaard werkdag beschrijven. Er komt heel wat meer bij kijken dan alleen achter de naaimachine kruipen. Soms is ze dagen aan het handwerken of patroontekenen en dan weer reist ze het hele land door op zoek naar de juiste kleur stof, het juiste knoopje bij de outfit, een uniek kantje of zelfs het juiste garen. Die zoektocht kan dagen tot weken in beslag nemen. Soms is dat nodig omdat de kleding een reproductie betreft en soms heeft de klant een speciale wens. Daarnaast kan het bijwerken van administratie, de website en social media of het plannen van fotoshoots, modeshows en beurzen waar La Rose Couture met een kraam aanwezig is, dagen tot weken in beslag nemen.

Van historie tot fantasie

Of het nou gaat om historisch correcte kleding, historisch geïnspireerd of fantasy, bij La Rose Couture kun je terecht voor een complete outfit, van korset tot sieraden. Alles wordt op maat gemaakt en kan op elkaar afgestemd worden: het juiste korset, de benodigde onderjurk, hoeden, sieraden en zelfs tasjes. Mocht Shari iets niet kunnen maken, zoals schoenen en kousen, dan weet ze waar je terecht kunt om je outfit te perfectioneren. Haar droom is om met een vast team freelance specialisten samen te werken, zodat ze de klant nog meer kan aanbieden dan wat ze nu al doet.

Ondanks dat ze momenteel gericht is op de 18e eeuw, heeft ze zelf een brede smaak qua periode. Alle kleding tussen 1500 en 1950 vindt ze geweldig, bijvoorbeeld door de kleur die gebruikt is, de stoffen die beschikbaar waren of schitterende borduringen.

Inspiratie

De inspiratie voor outfits komt overal vandaan. Soms geeft een mooie stof ideeën voor een outfit, maar ook schilderijen, films, muziek en zelfs architectuur kunnen als inspiratiebron dienen. Daarnaast zijn het natuurlijk ook de wensen van de klant die tot een outfit leiden. Een outfit moet het beste en mooiste in de drager naar boven halen. Klanten komen soms met onrealistische wensen en het is dan een uitdaging om een compromis te vinden. Er zijn ook klanten die niet precies weten wat ze willen. Dan worden modeplaten bekeken om uit te vinden wat de klant mooi vindt. Dat kan betekenen dat er van elke bekeken outfit een deel wordt gebruikt om zo een unieke outfit te creëren. Uiteindelijk gaat elke klant gelukkig naar huis. Dat vindt Shari gelijk het leukste aan haar vak: klanten in de door haar gemaakte kleding zien, zien hoe gelukkig ze ermee zijn en de reacties op de kleding horen. Om voor belangrijke gelegenheden de kleding te mogen maken, zoals een bruiloft, vindt Shari een hele eer. Als een bruid, die nooit iets anders heeft gedragen dan een t-shirt en spijkerbroek, voor de belangrijkste dag in haar leven toch kiest voor een volledig 18e eeuwse jurk en volschiet omdat ze zich nog nooit zo mooi heeft gevoeld, vindt Shari dat geweldig.

Proces

Wanneer duidelijk is wat voor outfit gemaakt moet worden, begint het proces van ontwerpen. Er moet onderzoek gedaan en een ontwerp getekend worden. Materialen worden over de hele wereld besteld en dat brengt ook een risico met zich mee. Soms stuurt een leverancier het foute artikel op of is de kleur toch niet wat die op de foto leek en moet er opnieuw gezocht worden. Zelfs tijdens het naaien kan het anders lopen dan gedacht. Het kan zijn dat een halslijn gebruikt wordt die niet mooi staat bij de persoon waar de kleding voor is. Het kan ook zijn dat Shari wil gaan borduren, maar dat blijkt dat het met de gekozen stof niet gaat. Uiteraard wordt dan voor een passende oplossing gezorgd, maar het zorgt er wel voor dat er voldoende tijd voor het maken van een outfit uitgetrokken moet worden.

Dat niet iedereen die tijd, energie en het geld dat in het handwerk gaat zitten, waardeert, vindt Shari de minst leuke kant aan het vak. Helaas geldt dit voor veel creatieve beroepen. Shari merkt dat er een goedkope weggooicultuur heerst. Niet iedereen heeft het geld, maar dat is wat anders dan vinden dat het een stuk goedkoper moet omdat je het in China veel goedkoper kunt krijgen.

Fotoshoots

Ondanks al het werk dat in iedere outfit gaat zitten, leidt niet iedere outfit tot een fotoshoot. Een fotoshoot doen lijkt zo simpel, maar er gaat vaak een halfjaar tot een jaar werk in zitten. Daarom worden die besluiten zorgvuldig genomen. Het kan zijn dat een outfit zo extravagant is dat dat de aanleiding is om een shoot te regelen en soms is een model de inspiratie voor een complete op haar afgestemde outfit.

Er zijn altijd een model, make-up artist en fotograaf nodig voor een shoot. Soms komen daar ook nog een stylist of een aparte hairstylist bij. Uiteraard mag de perfecte locatie niet ontbreken. Dat kan een studio zijn die je moet schilderen of verbouwen, maar er kan ook gekozen worden voor een bestaande locatie. De locatie met de juiste sfeer vinden kan al maanden kosten. Daarnaast moet je samen met je team een moodboard, een visualisatie van je idee, opzetten. Pas daarna ben je klaar om op pad te gaan, maar het levert dan ook prachtige resultaten op:

Fotograaf: Lux Immortalis Photography Model: Lady Amaranth MUA: Milda Salzano
Fotograaf: Lux Immortalis Photography / Model: Lady Amaranth / Make-up artist: Milda Salzano

Gastvrouw

Tegelijk met het bestellen van je prachtige outfit kun je bij Shari een evenement boeken. Naast naaister is ze namelijk ook een uitstekende gastvrouw. Tijdens het plannen van haar eigen bruiloft merkte ze hoe moeilijk het is om de juiste adressen te vinden als je een uniek (thema)feest wilt organiseren. Daarom heeft ze besloten haar passies te combineren en stort ze zich nu ook op het organiseren van evenementen. Onder de naam La Rose Soiree worden openbare evenementen georganiseerd, zoals Salon de la Societe raffinee op 6 mei 2017, maar je kunt er ook terecht voor privé-evenementen zoals je bruiloft of een historisch feest. Ook zakelijke klanten die bijvoorbeeld een nieuw product willen lanceren kunnen dit door Shari laten verzorgen.

De veelzijdige Shari kijkt met trots terug op de verschillende succesvolle projecten waar ze aan heeft gewerkt en kijkt met plezier uit naar toekomstige samenwerkingen.

Wil je ook een prachtige outfit van La Rose Couture? Kijk dan op de website: www.larosecouture.com. Als je wilt weten wat La Rose Soiree voor jouw evenement kan betekenen, kijk dan op de Facebookpagina: www.facebook.com/larosesoiree.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.