Kastelen in kerstsfeer

,

In december worden de opengestelde kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen in kerstsfeer gebracht. Ik was nieuwsgierig naar de versieringen en evenementen, dus ging ik een weekend op kerstkastelentour.

Kerst op Huis Zypendaal (Huis Zypendaal)

Ik begon mijn tour bij Huis Zypendaal. Daar aangekomen werd ik ontvangen met een kopje thee en daarna was het wachten op de butler van de dame en heer des huizes. De enthousiaste butler nam ons vervolgens verder mee het mooi in kerstsfeer versierde huis in. Terwijl hij vertelde over de kerstversieringen en hoe de deftige dame en heer kerst zullen vieren, verschenen plotseling de gasten al.

Er was toch wat fout gegaan met de uitnodiging! Nu de gasten er dan toch waren, lieten ze gelijk zien met welke historische dansen ze het uitgebreide diner er weer af zullen dansen. Daarna ging de rondleiding weer verder en leerden we de betekenis van open en gesloten bestek. Voordat we het huis weer verlieten, sloten we af met een lied.

De rondleiding was echt heel leuk en origineel in elkaar gezet en het huis zag er prachtig uit. Kerst op Huis Zypendaal is echt een aanrader!

Kersteditie Trotsmarkt (Kasteel Rosendael)

Na de kerstversieringen in Huis Zypendaal bewonderd te hebben, reed ik door naar Kasteel Rosendael voor de kersteditie van de Trotsmarkt. Helaas werkte het weer niet bepaald mee en behalve de leuke koffie-elf was er weinig kerstsfeer.

Wel was er gezellige muziek van een bijzondere DJ en was er allerlei lekkers te krijgen.

Wat ik helaas niet bekeken heb, is of het kasteel zelf wel in kerstsfeer was.

Kerstmarkt Vaassen (Kasteel Cannenburch)

Waar de kerstsfeer in ieder geval wel van afspatte, was de Vaassense kerstmarkt bij Kasteel Cannenburch. Nadat ik met moeite mijn auto geparkeerd had, liep ik tussen de vrolijke kerstmannen door de uitgebreide kerstmarkt op. De looprichting zorgde voor een georganiseerde stroom bezoekers en zorgde ervoor dat je niks miste.

Het plein voor het kasteel was gezellig ingericht met een podium voor verschillende groepen entertainment, de kerstman liep rond en je kon onder andere een lekker broodje bal eten in het warme wintercafé.

De opengestelde kamers van het kasteel waren prachtig versierd in kerstsfeer met grote bomen met versieringen in allerlei kleuren. Zelfs in de keuken stond een heerlijk feestmael klaar met toepasselijke boom.

De kerstmarkt vond ik wel gezellig, maar niet zo knus wat ik bij een kasteel zou verwachten. Het kasteel vond ik echt prachtig en een echte aanrader om tijdens kerst te bezoeken.

Rondleiding in kerstsfeer (Kasteel Ammersoyen)

Op zondag begon ik mijn kerstkastelendag op Kasteel Ammersoyen met een rondleiding door het sfeervolle kasteel. Ondanks dat ik vaker op het kasteel ben geweest, hoorde ik toch weer wat nieuws tijdens de rondleiding en de gids deed het erg leuk. Hij wist veel, kon veel vragen van bezoekers beantwoorden en gaf nog extra informatie. De kerstversieringen maken het kasteel extra sfeervol met als hoogtepunt de ridderzaal met gedekte tafel.

Echt leuk om eens met kerst te bezoeken!

Kerst & Wild Fair (Kasteel Doorwerth)

De Kerst & Wild Fair bij Kasteel Doorwerth vond ik echt een gezellig klein evenement dat past bij een kasteel. Parkeren was goed geregeld en iedereen werd ontvangen met een glaasje glühwein. Er was met strobalen een zitplek rondom een kampvuurtje gemaakt. Net buiten het kasteel en rond het binnenplein stonden kraampjes en op het terras waren de kraampjes met eten te vinden. Ik at er een heerlijke wildstoof waar ik weer even op vooruit kon.

Een koor zorgde voor muzikale gezelligheid, tovenaar Charl Atan liet zijn beste trucjes zien, steltenlopers namen ons mee terug naar de Dickenstijd en een smid vertoonde zijn kunsten. Het was er gezellig druk en een looproute was niet nodig.

Ook hier was het kasteel zelf prachtig versierd met cadeautjes onder de kerstboom en eetbare versieringen in de keuken.

 

De kerstversieringen maken de kastelen extra sfeervol en speciaal. Ga eens een kijkje nemen in december, want het is het zeker waard!

2 reacties


  1. // Beantwoorden

    Oh wat leuk dat je deze kastelen hebt bezocht! Ik had er niet eens aan gedacht om de kastelen te bezoeken tijdens de kerst, terwijl ik gewoon in Arnhem woon. En.. ik ben ook donateur van de stichting Geldersch Landschap & Kastelen, dus heb gewoon gratis entree. Goede tip dus voor volgend jaar. We hebben wel de kerstmarkt in Köln bezocht, wat ook altijd leuk is.


    1. // Beantwoorden

      Ja, het is echt de moeite waard en zeker als je donateur bent! Goed bezig. 🙂 De kerstmarkten trekken mij dan weer wat minder, alhoewel ik in die Brussel altijd wel super leuk vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *