Kattenslaapleed

2016 zijn we met 3 van de ooit 5 katten ingegaan:

PhotoGrid_1452716085665

Misses en Courage worden dit jaar al 16 en Azacca wordt zelfs met al zijn blaasgruisproblemen over een paar maanden 14.

Begin april 2015 wordt Courage ernstig ziek. Al eerder merken we dat hij afvalt, maar dat is voor een kater van 8 kilo ook geen overbodige luxe. Hij blijft echter maar afvallen en begin april 2015 wordt de situatie wel heel zorgelijk als hij ook nog eens raar met zijn hoofd trekt. We spoeden ons naar de dierenarts die kaliumtekort constateert. Na een aantal dagen een flink onderhuids infuus gekregen te hebben, knapt hij na het lange Paasweekend toch weer op.

Langzaamaan wordt hij weer min of meer dezelfde, maar zijn gedrag tijdens de nacht wordt anders dan voorheen: hij wil midden in de nacht aandacht. Voorheen kon je hem daarvoor wel straffen en dan pikte hij de hint wel op, maar na het heftige Paasweekend van 2015 blijft hij mauwen en aan de deur krabben tot de deur geopend wordt. We doen de slaapkamerdeur maar niet meer dicht, maar ook dat helpt niet. Op elk moment in de nacht (soms om 1.30 uur al, soms om 4.00 uur en als we geluk hebben om 5.30 uur) kan hij luid mauwend binnenkomen en knuffels eisen. Gewoon op bed kunnen springen wanneer hij dat wil, is niet meer genoeg.

Natuurlijk gun je hem heel wat in zijn herstelperiode, maar maanden van slaapgebrek eisen ook hun tol. We proberen van alles: van zachtvoer vlak voor het slapengaan tot we uiteindelijk weer bij de dierenarts uitkomen. Die vermoedt dementie en schrijft hem medicijnen voor die eigenlijk bedoeld zijn voor katten met epilepsie, maar die ook hun werkzaamheid bij katten met vreemd gedrag hebben bewezen. Na een paar weken moeten we vooruitgang zien en anders helpen deze medicijnen helaas niet. Dat laatste is het geval.

We proberen het nog bij de gedragstherapeute, die hem een voedingssupplement voorschrijft wat goed zou moeten werken bij katten met vreemd gedrag. Ook dit proberen we een aantal weken, maar het geeft geen verbetering.

Toch merken we langzamerhand wel wat verbetering en we besluiten te experimenteren met het creëren van een eigen slaapplek voor Courage. Bij Aldi is een comfortabel uitziend hondenkussen in de aanbieding, dus dat halen we en leggen het naast ons bed. Courage moet er niets van hebben, waarschijnlijk omdat het knispert. Als Azacca het kussen dan ontdekt, wil Courage er plotseling wel op liggen. Het gaat niet super van harte, dus we proberen het kussen te verplaatsen naar de overloop. Misschien dat dat een betere plek is. Maar langzamerhand gaat Azacca het kussen steeds meer gebruiken. Ondertussen hebben we door dat bij Action ook comfortabele honden-/kattenmandjes te krijgen zijn en we kiezen een lekkere zachte uit voor Courage. Dit lijkt de goede kant op te gaan: hij gaat er direct heerlijk in liggen.

Poes1

We zetten het mandje boven neer en dat lijkt zowaar te helpen. We kunnen zelfs doorslapen tot 5.30 uur! Nou ging dat de laatste tijd gelukkig sowieso al de goede kant op en met het mandje hopen we het tot de wekker gaat, uit te kunnen houden.

Vanmorgen ben ik erg vroeg wakker voor een tripje naar de wc. Vanuit de studeerkamer klinkt vanaf de bureaustoel een klaaglijke mauw. Daar ligt Courage en hij is het ergens niet mee eens. Ik kijk naar het mandje en zie het probleem:

Poes 2

Azacca weer. Maar hij ligt er wel ontzettend schattig bij. Ik vrees dat van dit personeel wederom werkzaamheden in het weekend vereist zijn: een tripje naar Action voor een tweede heerlijk zachte mandje.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.