Een dag uit het leven van …: de kattencafé-eigenaresse

,

Marloes Vorstenbosch uit Boxtel en haar vriend waren op backpackvakantie in Thailand toen ze toevallig kennismaakten met een kattencafé. Op het Thaise strand bekeken ze wat er in de buurt van hun hotel zoal te doen was. Zo vonden ze een kattencafé en omdat ze hier nog nooit eerder van gehoord hadden, besloten ze het te bezoeken. Eenmaal binnen kroop een kitten op schoot en met het gemis van haar eigen katten kwam ook het idee op: het leek haar geweldig dit in Nederland ook te hebben. Ze zei het als grapje, maar tot haar verbazing hoorde ze naast zich: “Dat lijkt me echt iets voor jou”. In de resterende 3 weken backpacken kwam het idee steeds terug in haar hoofd en in het vliegtuig naar huis wist ze het: ze wilde echt een kattencafé gaan openen. Maar dan? Hoe word je de ultieme catlady?

P1010842

Voorbereidingen

Thuisgekomen heeft de aspirant-catlady eerst veel gelezen, voornamelijk over kattenwelzijn en crowdfunding. Eén ding was al wel duidelijk: het kattencafé moest komen in ‘haar’ stad ‘s-Hertogenbosch, waar ze het grootste deel van haar leven doorbracht. Toen de plannen wat meer vorm namen, vertelde ze het familie en vrienden en die reageerden erg enthousiast. Zelfs de zus van Marloes, hondenfokker en bang voor katten, vond het een super idee en toen wist ze het: dit kon gaan lukken. Marloes begon met een Facebook-pagina en dit werd al snel opgepikt door lokale media. Zo was het kattencafé al bekend voordat de crowdfunding begon en dat heeft veel gescheeld in het behalen van het doel.

Maar alleen met crowdfunding kom je er niet. Het is ook belangrijk om partijen actief te benaderen en je enthousiasme en passie over te brengen om sponsors te krijgen. Hierbij kwam de ervaring die Marloes in haar baan als intercedente bij een uitzendbureau heeft opgedaan goed van pas. Ze kreeg het voor elkaar om onder andere haar kattenvoer en buitenren gesponsord te krijgen.

Het ging er steeds meer naar uitzien dat de crowdfunding zou lukken, dus werden er panden bezocht. Uiteraard moest er ook een naam komen en de naam ‘Kattencafé Mies’, vernoemd naar opa, was zo gevonden. Opa Mies was vroeger namelijk melkboer en bracht met paard en wagen de melk rond en ja, katten houden natuurlijk van melk. Alleen mensen die opa niet kenden, zouden de link niet leggen. Toen schoten haar eigen katten te hulp. Eén van de katten deed iets waardoor Marloes’ vriend “Mispoes!” riep en de naam voor het kattencafé was geboren.

Katten

Nu is Marloes flink bezig om het pand aan de Orthenstraat 31 in ‘s-Hertogenbosch in te richten. In samenwerking met dierenasiels heeft ze katten uitgezocht die in haar kattenparadijs mogen wonen. In totaal komen er 8 katten wonen. Dit is bepaald aan de hand van het aantal vierkante meters ruimte dat katten nodig hebben. De katten trekken langzaam aan in, onder het toeziend oog van kattengedragsdeskundige Deborah Rulkens. Maar ook na de opening worden de katten goed in de gaten gehouden. Het duurt ongeveer 6 maanden voordat katten aan elkaar gewend zijn. Als blijkt dat het toch niet goed gaat, wordt er uiteraard actie ondernomen. Daarnaast wordt samengewerkt met 2 dierenartsen die het welzijn van de dieren in de gaten houden.

P1010853
Storm, de eerste bewoner van het kattenparadijs

In het kattencafé heeft Marloes hulp van haar moeder en 5 vrijwillige catladies. Er zal een toezichthouder in het café zijn om de katten in de gaten te houden en er zijn huisregels waar je je als bezoeker aan moet houden. Verder is het natuurlijk aan het gezonde verstand van de bezoeker om de katten goed te behandelen. De katten hebben een afgeschermde ruimte waar ze zich terug kunnen trekken en er zijn genoeg hoge plekken waar mensen niet bij kunnen. Op Storm, die een hartafwijking heeft, wordt extra gelet en hij heeft extra eigen plekken waar hij zich kan terugtrekken.

Opening

Op woensdag 29 juni 2016 opent Kattenparadijs Mispoes! haar deuren. Het pand straalt een gezellige huiskamersfeer uit waar je je meteen thuis voelt en heeft zelfs een tuin. De tuin is omgeven door een kattenren zodat je ook daar van de katten kunt genieten. Mispoes! biedt binnen plaats aan 20 mensen en bij mooi weer is er plek voor nog eens 4 mensen in de tuin. Door het beperkte aantal plaatsen is je bezoek reserveren slim, maar niet noodzakelijk. Je hebt alleen kans dat je moet wachten als je onverwacht komt.

P1010851

P1010856

P1010857

Activiteiten

Je kunt bij Mispoes! terecht voor kattenknuffels, thee, koffie van Laurentis, ontbijt, lunch en high tea. Er zijn heerlijke zoetigheden te krijgen zoals verse kokosmakronen uit de oven, verse appeltaart, red velvet taart, muffins, donuts, maar ook de echte Bossche Bollen van Jan de Groot. Je kunt er volledig ontbijten met een croissantje jam of oude kaas, peperkoek, gekookt ei en glaasje melk, maar je kunt dit ook los krijgen of kiezen voor yoghurt met muesli. Ook voor de lunch heb je genoeg keuze, bijvoorbeeld uit diverse belegde broodjes zoals: carpaccio, gerookte kip en oude kaas met bacon of een tosti met gewone of geitenkaas. Hierbij kun je kiezen uit desem-, spelt- of breekbrood. Verder kun je genieten van de echte Brabantse worstenbroodjes en zelfgemaakte ijsthee en sapjes. Op een kleine manier is er ook rekening gehouden met veganisten en vegetariërs: je kunt onder andere een veganistische aardbeienmuffin en een vegetarische panini met brie bestellen.

Naast al het lekkers is bijna alles wat in je het kattenparadijs ziet (behalve de katten dan) te koop: van de stoel waar je op zit tot aan het skattige servies. Je kunt ook een aandenken kopen uit de Mispoes! merchandise.

step0001

P1010858

Maar bij Mispoes! kun je straks ook genieten van een huiskamerconcert, je kinder-/verjaardagsfeestje vieren, onder het genot van een bakje popcorn een kattenfilm kijken op catmovienight en deelnemen aan de speciale brei- en haakmiddagen. Het is geen probleem als je niet kunt breien of haken, want er zal een lerares aanwezig zijn om het je te leren.

Eenzame ouderen

Daarnaast wil Mispoes! graag eenzame ouderen een fijne middag bezorgen. Voor vervoer naar het Kattenparadijs wordt dan gezorgd en de ouderen kunnen van de lekkernijen en katten genieten binnen de gezellige huiskamersfeer. Ken je iemand die zo’n middag verdient? Neem dan contact op met Kattenparadijs Mispoes! via deze link.

Informatie

Kattenparadijs Mispoes! heeft verschillende leuke activiteiten die je bezoek de moeite waard maken. Kijk dus snel op de website www.kattenparadijsmispoes.nl en plan je bezoek!

Kattenparadijs Mispoes! opent op woensdag 29 juni 2016 haar deuren aan de Orthenstraat 31 in ‘s-Hertogenbosch. Reserveren is niet verplicht, maar voorkomt wachten. Kijk voor meer informatie op de website, Facebook-pagina, Instagram of Twitter

2 reacties


  1. //

    Marloes heel veel succes.
    Ad en Wilhelmien


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.