Relaxt kerstdiner

Dit jaar was uiteraard weer de vraag: wat te doen met kerst? Moe en toe aan rustige vrije dagen had ik niet zo’n zin in veel poespas. Door mijn e-mail bladerend kwam Groupon met het antwoord: laat je kerstdiner bezorgen via De Nationale Catering Cadeaubon. Dat klonk als een plan!

Schoonouders uitgenodigd die hetzelfde dachten en alleen akkoord gingen als ik het mezelf niet moeilijk zou maken. Daarna het moeilijkste: het kiezen uit 4 diners. Uiteindelijk viel de keuze op menu D:

  • Tartaar van op cederhout gerookte zalm en ricotta afgelakt met een saus van Noilly Prat, Dijonmosterd en tuinkruiden
  • Romige soep met vergeten groenten als pastinaak, schorseneren, koolrabi en peterseliewortel
  • Black Angus filet gesmoord in Bockbier, met wintergroenten en bospaddenstoelen
  • Duo van passievrucht- en mangomousse met een laagje van rood fruit
  • Pommes Dauphinois, krielen in roomsaus en kruiden, gegratineerd met Gruyèrekaas
  • Warme groenten van het seizoen

Vervolgens op 20 november 2014 het diner besteld: op 23 december zou het in koelboxen worden geleverd met opwarminstructies erbij, maar we wisten nog steeds niet hoe we het precies aangeleverd zouden krijgen. Zouden we het vlees nog moeten bakken? Achteraf gezien misschien een domme gedachte kijkend naar het menu, maar omdat je nog nooit zoiets besteld hebt, ga je je van alles afvragen.

Er volgen meerdere bevestigingsmailtjes en op de dag van levering volgt een tijdblok van 3 uur waarin de bestelling wordt geleverd. Een uur van tevoren wordt er een sms gestuurd met de levertijd: 10.35 uur. Nog geen seconde later dan de aangegeven bezorgtijd staat de bezorger op de stoep met 2 isoleerboxen. Erg netjes!

Alle gerechten worden kant en klaar aangeleverd. Het is dus echt alleen een kwestie van opwarmen.

Er zit een A4’tje bij met uitleg over het kerstarrangement en de opwarminstructies staan direct onder de omschrijving van de gerechten. Dan blijkt dat we wel een klein probleem hebben: de stoofpot, aardappeltjes en groenten moeten allemaal samen in aparte schalen in de oven. Daar is ons oventje toch wel te klein voor, maar dan gaan we daar een creatieve oplossing voor vinden.

De bijgeleverde informatie zou ook advies moeten geven over de houdbaarheid, maar helaas is die informatie niet helemaal compleet. Er staat namelijk op het formulier: “Uw arrangement is houdbaar, (mits koel bewaard max 4 gr.) tot 4 dagen na de volgende productiedatum: “. De datum is alleen niet ingevuld. Over houdbaarheid maken we ons toch geen zorgen: de gerechten zijn nog een beetje bevroren, dus dat blijft zeker wel tot 1e kerstdag goed.

Waar we ons wel zorgen over maken is de hoeveelheid. Het lijkt zo weinig voor 4 personen. Het komt van een cateringbedrijf, dus ze zullen er zeker wel kijk op hebben, maar toch lijkt het zo weinig. Omdat we de gasten met een goed gevulde maag naar huis wilt sturen, kopen we toch maar wat meer hapjes.

Op 1e kerstdag worden de gerechten uit de koeling gehaald, want alles moet op kamertemperatuur zijn. We zetten voor de verandering ook alle hapjes al klaar en servies voor zover dat kan. Normaal zijn we niet zo vooruitstrevend: alles staat toch op zijn plek? Maar ja, dat geeft toch weer wat stress want waar precies in de kast lag het allemaal en wat hadden we ook allemaal alweer gekocht? Vooral dat laatste. 🙂 Als je alles van tevoren klaarzet kun je nog eens rustig inventariseren (dat klinkt als een open deur, maar voor een “keukenprinses” en ongeoefende gastvrouw als ik is dit toch een inzicht hoor! Hahaha!). Ik hoor het Albert nog zeggen: “We hebben toch te weinig hapjes hoor!” Totdat de vriezer werd geopend en er allerhande lekkers uit verscheen.

We begonnen natuurlijk met wat zoets bij de koffie en daarna hartige hapjes uit de oven met een speciale fles wijn:

Hiermee steel je toch wel de show. Je bezoek is gefascineerd door deze magische wijn. De smaak is mij wel wat tegengevallen. Zo spannend als de wijn eruit ziet, is de smaak niet. Hij was lekker, maar niet zo bijzonder lekker als ik had gedacht. Albert en mijn schoonouders vonden ‘m wel erg lekker, dus het is zeker een kwestie van smaak.

Na nog wat heerlijke toastjes met salades, paté en filet americain was het tijd voor het diner. We begonnen met het extra bijbestelde stokbrood met verschillende kruidenboters terwijl Albert de soep in een pannetje goot en rustig liet opwarmen.

Daarna was het tijd voor de zalm op een bedje van sla. Beetje sla (die je wel zelf nog moet regelen) op het midden van het bord, bakje omkeren en klaar!

Hierna was het al duidelijk: het is echt genoeg eten voor 4 personen. Dit was al een flinke hap. Mijn schoonouders hadden het ook prima gevonden als deze portie was gehalveerd.

Tijd voor de bereiding van het hoofdgerecht. Omdat we dus eigenwijs waren, hadden we zelf groene asperges gekocht om bij de groenten te doen. Na die even gebakken te hebben, gingen ze samen met de andere groenten in de oven. Vervolgens zijn ze afgedekt weggezet en konden de stoofpot en de aardappeltjes in de oven. Alles netjes op een bord scheppen en serveren:

De saus waarin de Black Angus klaargemaakt was, was nog niet eens op en iedereen had al moeite om het op te krijgen. Dit gerecht vulde echt goed. Daar hadden we ons duidelijk op verkeken. Dat werd dus even goed uitbuiken voordat we aan het dessert begonnen:

Dit was de passievrucht- en mangomousse met een laagje van rood fruit. Maar er zaten toch ook kruiden in en ik had het idee dat er ui zat in het rode fruit. Hoewel ik normaal erg van de aparte dingen ben, vond ik dit toch minder geslaagd. De rest van het gezelschap genoot er wel ontzettend van.

Als laatste serveerden het extra bijbestelde kaasplankje met kletzenbrood. Ik had verwacht dat we daar nog moeite mee zouden krijgen, maar met een heerlijk glaasje Cockburn’s vintage port erbij lieten we het ons heerlijk smaken.

We serveerden er ook speciale toast voor kaas (met abrikoos, pistache en zonnebloempitten) en vijgenbrood met amandelen bij. Die toast voor kaas was niet alles. Ik las op een gegeven moment dat het voor geitenkaas was, dus heb ik het daarmee geprobeerd en dan smaakt het wel lekkerder, maar het wordt geen favoriet.

Al met al was het een prima verzorgd kerstdiner waar iedereen van heeft gesmuld! De communicatie vooraf is prima en het eten is heerlijk. Tip: ga nou niet eigenwijs doen en denken dat het niet genoeg is, want dat is het dus wel. 😀 Wat misschien wel een punt van aandacht is, is allergie-informatie. Wat ik over het nagerecht al schreef: het was niet alleen passievrucht- en mangomousse, er zaten ook kruiden in. Ik snap wel dat je als cateringbedrijf niet alles prijs gaat geven wat er in je gerechten zit, maar sommige dingen zijn wel handig om te weten. Omdat wij niet met allergieën te maken hebben, hebben we ook geen contact opgenomen om om ingrediënten te vragen. Ik weet dus ook niet of dat op verzoek wel wordt gegeven, maar het viel me op omdat het nagerecht zo verrassend was.

We hebben in ieder geval erg genoten van onze relaxte kerst en vinden het zeker voor herhaling vatbaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *