Salon de la Societe raffinee: een sfeervolle 18e eeuwse avond

,

Saloniere Shari van der Waals van La Rose Soiree verwelkomde op 6 mei 2017 voor het eerst haar gasten tijdens het 18e eeuwse evenement Salon de la Societe raffinee. Salons werden in de 18e eeuw gehouden door Salonieres om specialisten in een bepaald thema (bijvoorbeeld kunstenaars of muzikanten, maar ook politici of wetenschappers) een podium te geven. De Saloniere koos het thema van de Salon, bijvoorbeeld kunst, en nodigde invloedrijke geïnteresseerden uit in de hoop dat zij sponsors van de aanwezige kunstenaars zouden worden na een vermakelijke avond met gelijkgestemden.

De deuren van het prachtige Landhuis Wolfslaar openden om 20.00 uur om de fraai in stijl geklede gasten zich in de 18e eeuw te laten wanen. De Saloniere ontving ons in de hal met een mooi klein geschenk. Daarna kwam je in de majestueuze zaal waar diverse kunstenaars zich presenteerden en heerlijke, door de Saloniere zelfgemaakte, hapjes naar 18e eeuws recept verkrijgbaar waren.

In de belendende zaal kon je rustig zitten om bijvoorbeeld een drankje te nuttigen van de bar ernaast. Ook in de ontvangsthal waren zitplaatsen aanwezig. Op de tafels lagen discussiekaartjes zodat je niet om een gespreksonderwerp verlegen hoefde te zitten.

Rond 20.30 uur begon het programma met een welkomstwoord van de Saloniere gevolgd door een magnifiek optreden van operazangers Maja en Jan Alofs. Ze brachten de stukken vol overgave, met humor en begaven zich tussen het publiek, waar ze ook interactie mee zochten. Dat had ik niet verwacht, waardoor het optreden extra verrassend en bijzonder was.

P1070844
P1070789

Vervolgens was er tijd voor een praatje, hapje en drankje, waarna Mederij Marcus een speciale medeproeverij verzorgde.

P1070875 (3)
P1070861
P1070885

We proefden 4 verschillende medes, waarvan de roos-hibiscus-mede speciaal voor de Salon was gemaakt. Tegelijkertijd kregen we uitleg over het maken van mede en details over de medes die we mochten proeven. We sloten de proeverij af met een heftige maar lekkere honinglikeur en wie de smaak te pakken had, kon een lekker glas mede bij de bar bestellen of een fles mee naar huis nemen bij de kraam van de mederij.

P1070730
P1070733
P1070737
P1070731

Verder presenteerde Parures de Lumières haar schitterende sieraden, toonde illustrator en tattoo artist Steven Permentier zijn bijzondere kunst en waren er antieke fournituren te koop. De operazangers stonden ook open voor een gesprek en er waren diverse fotograferen aanwezig die je aan kon spreken om je aanwezigheid vast te laten leggen. Voordat we het doorhadden, vulde de ontvangsthal zich met prachtige operaklanken die alweer het eind aankondigden van een heel bijzondere, relaxte, sfeervolle avond.

Kleinschalig en sfeervol

Deze eerste editie van de Salon was een mooi sfeervol evenement. De kleinschaligheid en prachtige historische locatie zorgden voor een ontspannen sfeer. Het uitreiken van het geschenk aan het begin gaf je een bijzonder welkom gevoel. Aan het eind kreeg je nog een tasje mee met een leuke attentie en informatie over de aanwezige standhouders. Het programma was zo opgebouwd dat je niks hoefde te missen, maar ook voldoende tijd had om een praatje te maken en rond te kijken. De Saloniere zorgde er met haar aankondigingen voor dat de gasten zich onbezorgd konden vermaken. Ik heb me prima vermaakt en erg genoten en kijk uit naar de volgende editie!

Mocht je geïnteresseerd zijn in de Salon, klik dan hier en word lid van de Salon de la Societe raffinee Community op Facebook.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.