Lenzen voor op je smartphone

Toen ik via Sweetdeal een advertentie voor 3 verschillende lenzen voor op je smartphone zag, was ik meteen geïnteresseerd.

Ik houd van foto’s maken, werd erg enthousiast om dat nog beter te kunnen met mijn smartphone en dus bestelde ik deze aanbieding. De advertentie gaf aan dat de lenzen op alle smartphones zouden passen, dus ook op mijn Sony Xperia Z1 Compact. Ik was benieuwd.

Alhoewel ik goede ervaringen heb met sites als Groupon en Sweetdeal, vond ik de levering al wel lang duren. In de bevestigingsmail die ik kreeg, stond: “Je kunt je aankoop verwachten binnen 8 tot 10 werkdagen na 18 december 2014”. Op 9 januari kwamen de lenzen binnen. Het viel helaas gelijk al tegen. Op basis van de foto in de advertentie zou je verwachten dat de lenzen magnetisch zijn.

Dat was niet het geval: de lenzen worden aan je toestel vastgemaakt met een klemmetje. Uiteindelijk lazen we dat in de advertentie, maar Albert en ik hebben er vóór de bestelling samen naar gekeken en toen hebben we dit allebei niet gezien. Laten we het er maar op houden dat we niet goed gelezen hebben.

De lenzen worden geleverd met klemmetje, 2 afdekdopjes en een beschermzakje. Als je alles uit het doosje haalt, lijkt het of je een lens mist:

Bij nadere inspectie blijkt dat de groothoeklens en de macrolens ineen zitten.

De macrolens is los te gebruiken, maar voor gebruik van de groothoeklens heb je ook de macrolens nodig.

Dan het volgende probleem: ik heb een hoesje om mijn telefoon. Daardoor staat het klemmetje met de lens van de telefoon af.

Dat is dus niet handig. Dat betekent dat ik dus steeds het hoesje van mijn telefoon af moet halen als ik een foto wil maken met de lenzen of ik moet het hoesje helemaal achterwege laten. Dat gaat een keer fout als ik mijn telefoon per ongeluk laat vallen en dat is niet ondenkbaar. 😉

Zonder hoesje gaat het wel beter, maar ik krijg de fish eye lens en de groothoeklens niet mooi over de lens van mijn telefoon heen. Hierdoor ontstaat er een zwarte rand om de foto’s.

Groothoeklens

Bij mijn smartphone zit de flitser behoorlijk dicht bij de lens. Dit levert met de externe lenzen ook een probleem op. In onderstaande foto is de flitser gemarkeerd met een rode cirkel.

De lens zit nu zo dicht op de flitser, dat flitsen niet meer kan. Dat geeft namelijk het volgende resultaat:

De macrolens was de enige lens die kans leek te maken op mooie resultaten. Helaas, wat ik ook probeerde, het lukte me niet een scherpe foto te maken.

Het leek dus een erg mooi idee, maar helaas is de uitvoering niet geslaagd. Gelukkig konden we de lenzen weer terugsturen. Ik zal toch nog even verder moeten sparen voor een goede camera.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.