Maak zelf je persoonlijke verjaardagskalender: leef je uit!

Toen Fotofabriek.nl mij vroeg of ik één van hun kalenders wilde testen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Als fotoliefhebster en fan van echte post, en dus een kaartje in je brievenbus op je verjaardag, mag een gepersonaliseerde verjaardagskalender eigenlijk niet in mijn huis ontbreken. Ik ging er dan ook gauw mee aan de slag.

De website van Fotofabriek.nl is overzichtelijk, laadt snel in en geeft duidelijke informatie over de kosten en de specificaties van het product. Het voorbeeld geeft alleen niet aan waar de kalender komt te staan ten opzichte van je foto, maar dat heb je snel genoeg gezien als je klikt op “Begin nu”. De foto-editor laadt dan in en dan kun je beginnen. Ik vind het erg makkelijk dat het een online foto-editor is en dat je geen software hoeft te downloaden. De mogelijkheid om software te downloaden is er wel, zodat je offline kunt werken als je dat wilt. De voordelen van de online editor vind ik dat je geen extra programma op je computer krijgt en doordat je je project kunt opslaan, kun je het op elke computer afmaken. Je moet je dan wel registreren, maar dat is toch al een vereiste om te kunnen bestellen.

Leef je uit!

Als de online editor eenmaal geopend is, kun je je foto’s makkelijk en per stuk of meerdere tegelijk uploaden. Dat kun je op 3 manieren doen: rechtstreeks van je computer, Facebook of Instagram. Kies je voor Facebook of Instagram, dan krijg je eerst een autorisatiescherm om Fotofabriek.nl toegang tot je account te verlenen. Daarna krijg je meteen toegang tot je foto’s en kun je ze makkelijk selecteren en uploaden. Daarna kun je je uitleven. Je kunt uit meerdere indelingen kiezen, ook voor de voorkant van de kalender. De indeling is heel makkelijk te wisselen, ook als er op die pagina al foto’s zijn toegevoegd. Maak wel eerst de kalender qua indeling helemaal klaar voordat je tekst toevoegt, want de tekst verdwijnt namelijk wel als je van indeling wisselt. Je bent niet helemaal gebonden aan de foto-indeling van de pagina. Je kunt namelijk ook nog extra foto’s toevoegen en die overal op de pagina plaatsen. Daarbij kun je ook nog kiezen of je de foto achter of voor een andere foto of tekst wilt plaatsen.

Daarnaast kun je alle foto’s draaien, spiegelen, in- en uitzoomen, de doorzichtigheid aanpassen en er is een aantal filters beschikbaar om je foto’s mee te bewerken. Bij het selecteren van de foto komt er gelijk een melding over de kwaliteit, zodat je eventueel iets anders kunt kiezen.

Foto bewerken meerdere filters
Foto bewerken

Verder kun je overal op de pagina tekst plaatsen, die je ook weer kunt bewerken. Je kunt kiezen uit diverse lettertypes, de tekst draaien, een kleur geven, de grootte aanpassen, vet of cursief weergeven en links, rechts of midden uitlijnen. De achtergrond kun je ook van kleur veranderen. Je bent bij het gebruik van kleuren niet gebonden aan voorgeselecteerde kleuren, maar je kunt dit zelf aanpassen naar elke kleur die je wilt. Door het gebruik van kleurcodes kun je overal precies dezelfde kleur gebruiken. Mocht je je kalender nog verder op willen fleuren, dan kun je gebruikmaken van de clipart in de editor, die je ook weer overal op de pagina kunt plaatsen en kunt draaien, verkleinen, spiegelen en voor of achter een afbeelding plaatsen.

Schermafdruk 2017-07-11 20.30.09
Schermafdruk 2017-07-15 16.38.14

De verjaardagen kun je vooraf invullen door tekst toe te voegen en die op het lijntje achter de datum te plaatsen. Ik had verwacht dat dat iets makkelijker zou gaan door bijvoorbeeld op de datum te kunnen klikken en dan via een invoerschermpje de naam in te kunnen voeren. Of via een tooltje de data en namen in te kunnen voeren zodat die dan automatisch ingevuld worden. Aan de andere kant, nu kun je zelf kiezen hoe je de namen plaatst. Je kunt je kalender zo gek of bescheiden maken als je zelf wilt.

Gebruiksvriendelijk

De online editor is simpel opgebouwd en heel makkelijk in gebruik. Als je een foto, tekst of clipart toevoegt, opent het optieschermpje vanzelf en zie je gelijk wat je allemaal nog meer kunt aanpassen. Als je meerdere producten wilt bestellen, kun je ook meerdere projecten aanmaken en opslaan. Ik maakte de kalender in Google Chrome en had wel wat problemen met het uploaden van de foto’s. In Internet Explorer kon ik het niet testen, omdat die sowieso niet goed werkt bij mij. Het uploaden vanaf Facebook lukte niet. Ik kreeg wel het autorisatiescherm, maar na het autoriseren gebeurde er verder niks, terwijl pop-ups wel zijn toegestaan. Verder bleef het uploaden van 1 foto een keer hangen. Je kunt niet op annuleren klikken en ook geen nieuwe foto’s uploaden, wat soms nog weleens wil helpen. Ik had de foto al wel toe kunnen voegen aan een pagina, maar dat gaf problemen. Na een tijd gewacht te hebben, was er geen andere optie dan het vernieuwen van de pagina. De pagina waar de foto aan toe was gevoegd wilde niet meer laden en ik kon de indeling ook niet meer veranderen. Ik ben toen helemaal opnieuw begonnen. Met het starten van een nieuw project gaf de editor netjes aan dat er al een bestaand project gevonden was voor dit product en kon ik kiezen of ik een nieuw project wilde starten of verder wilde werken. Ik startte een nieuw project en moest de foto’s opnieuw uploaden. Deze worden dus per project bewaard en niet in een vergaarbak waar je vanuit al je projecten bij kan.

Toen de kalender klaar was, drukte ik op “Bestellen” en vond er een projectcontrole plaats. Er werd netjes aangegeven dat 2 van mijn foto’s van matige kwaliteit waren en dat de optimale drukkwaliteit niet behaald zou worden. Het advies was om de foto te verkleinen of voor een andere foto te kiezen. Er werd aangegeven welk nummer afbeeldingen het betrof en ik kon heel makkelijk op de link klikken om snel te zien welke foto werd bedoeld. Ik kon kiezen om het product aan te passen of door te gaan met bestellen. Ik koos voor dat laatste omdat ik het wilde testen. Woensdagavond bestelde ik de kalender en zaterdag werd deze bezorgd, wat sneller was dan ik had verwacht.

De verjaardagskalender

Ik ben heel blij met het eindresultaat. De kalender is van stevig papier wat volgens mij wel tegen een stootje kan. Je kunt er zelfs zonder problemen met vulpen op schrijven. De foto’s zijn van heel mooie kwaliteit, zelfs de foto’s waarvan de editor bij het bestellen aangaf dat niet de optimale kwaliteit behaald zou worden. Verder wordt de kalender degelijk verpakt in plastic en geleverd in een kartonnen doosje dat door de brievenbus past. De kwaliteit van het product en het gebruiksgemak van de website zorgen ervoor dat ik er zeker nog eens ga bestellen.

P1100791 - kopie
P1100794 (2)

Wil je ook zo’n mooie verjaardagskalender met je eigen foto’s maken? Klik dan hier voor meer informatie en ga aan de slag.

Met dank aan Fotofabriek voor het ter beschikking stellen van de kalender.

 

2 reacties


  1. //

    Het ziet er gaaf uit! Leuk om zelf te maken. Echt een persoonlijke kalender.


  2. //

    Super leuk! Ik heb nog een kalender met trouwfoto’s van ons, ook zo tof en fijn persoonlijk

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.