Verwachtingsvrije feestdagen

,

Collectieve feestdagen in Nederland, ze zijn er of je het nu leuk vindt of niet. Je kunt het ook zo leuk maken als je zelf wilt of niet natuurlijk.

Valentijn

Momenteel staat Valentijnsdag op de kalender. Al weken van tevoren word je bedolven onder aanbiedingen voor liefdesgeschenken. Je kunt er niet omheen. De dag zou bedacht zijn door de commercie om extra geld te verdienen. Doe je eraan mee, dan ben je dom en trap je in de commercieval waar het allemaal om geld draait. Maar waarom is het dom om iets te kopen wat je leuk vindt? Als je het maar doet omdat het voor jou goed voelt en omdat jij het graag wilt. Er is namelijk niemand die mij een geweer tegen mijn hoofd houdt en mij verplicht om iets te kopen of om een kaart te versturen voor valentijn. Dus doe ik het gewoon niet en mocht ik toch iets zien wat ik leuk vind, dan koop ik het wel.

Verder zou deze dag extra pijnlijk zijn voor singles, maar deze single weigert het om zich verdrietig, eenzaam of zielig te voelen omdat anderen een lading op een bepaalde dag leggen. Uiteraard is het leuk om iets te krijgen of er (indien van toepassing) iets met je partner aan te doen, maar als het niet zo is, dan geeft dat ook niks.

Kerstmis

Dan is er nog Kerstmis. Dat is ook zo’n beladen tijd. We maken het allemaal zo zwaar met uitspraken als: niemand mag alleen zijn met kerst! Want dan ben je echt een loser! Dat zegt niemand er achteraan, maar stiekem kun je die ondertoon er wel uit halen. Van huis uit heb ik het ook meegekregen: kerst is verplichte gezelligheid en we nodigen vooral mensen uit waarvan we het eigenlijk niet willen, maar we het niet kunnen maken om die met zulke dagen alleen te laten zitten. Zo’n medelijden-geval wil ik niet zijn. Nodig me uit als het je gezellig lijkt en omdat je het wilt, maar niet omdat ik anders alleen zit en je het dan maar opbrengt om met me opscheept te zitten. Ja, ik ben alleen met kerst. Nou en? Laat mij nou ook eens lekker verplicht niet werken en met lekkere hapjes, drankjes en een boek op de bank zitten. Dat neemt niet weg dat ik het super gezellig vind om uitgenodigd te worden, maar ik ben zeker niet zielig als ik de dagen alleen doorbreng.

Jouw feestdagen, jouw manier

Waarom zou je de feestdagen ook niet op jouw manier vieren? Als je namelijk iets viert wat niemand viert, ben je raar, een zonderling, want dat vieren we hier in Nederland helemaal niet hoor. Als je iets viert wat iedereen doet, dan ben je een kuddedier en loop je iedereen blind achterna. Maar als je iets niet viert wat iedereen wel doet, is er ook vast wat mis met je want het is allemaal zo gezellig. Besluit je het dan wel te vieren, dan hoort dat en dat er ook zeker bij hoor, anders is het niet echt. Je kunt het in de ogen van een ander nooit goed doen, dus dan kun je beter doen waar jij blij van wordt. Als je het maar doet omdat jij er zelf helemaal achterstaat en niet omdat iedereen het doet of dat dat nou eenmaal van je verwacht je wordt omdat dat zo schijnt te horen.

Verwachtingsvrije feestdagen 

Toegegeven, het heeft mij ook een intensieve training gekost voordat ik zo kon denken (en nog trek ik me te veel aan van wat een ander vindt). Vroeger voelde ik me ook een sukkel als ik niks kreeg voor valentijn. Ik voelde me ook ongeliefd en in de steek gelaten als ik nergens voor kerst werd uitgenodigd. Nu weiger ik me beroerd te voelen omdat het toevallig een speciale dag is.

Voor mij werkt het om deze feestdagen verwachtingsvrij te maken door mijn eigen plan te trekken en niet af te wachten tot iemand anders in actie komt. Iets hopen mag natuurlijk altijd en uiteraard kun je teleurgesteld zijn als die hoop niet uitkomt, maar het is zo zonde om daardoor als een blok op te gaan zien tegen zulke dagen. Doe waar je jezelf goed bij voelt!

Fijne verwachtingsvrije feestdag(en)!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.