In de vorige eeuw bereikte het worstelen (het zogeheten Pro Wrestling) Nederland alleen via de televisie. Rond de eeuwwisseling veranderde dat toen een vereniging met live worstelen begon. Daaruit ontstond uiteindelijk in 2008 Dutch Pro Wrestling (DPW), de grootste organisator (in worsteltermen beter bekend als promotor) van Pro Wrestling in Nederland. Het DPW-team gunde mij een kijkje achter de ring.

Van tv naar liveshow
De DPW-promotor was al 27 jaar toen hij zelf met worstelen begon. Hij zag op tv een uitzending over een Nederlandse vereniging die shows organiseerde en besloot erheen te gaan. Daarna nam hij contact op met de vereniging, werd uitgenodigd voor een training en sloot zich aan. Al snel ontstond er een groep die zich wilde blijven verbeteren en andere ideeën kreeg. Er volgden trainingen in Engeland en later bij verschillende Pro Wrestling scholen in Amerika, waarna deze kennis weer werd overgedragen aan de Nederlandse worstelaars. Het harde werk van het team werd beloond: het lukte om meerdere grotere shows met grote namen uit Amerika te organiseren. Zo schitterde The Honky Tonk Man in 2004 op het Nederlandse podium. Visies werden sterker, tegenslagen het hoofd geboden en uiteindelijk werd Dutch Pro Wrestling opgericht.

Goede Tijden, Slechte Tijden in spandex
DPW is opgericht met het doel Nederland te laten kennismaken met Pro Wrestling. Pro Wrestling is geen competitiesport, maar sportvermaak. De worstelaars willen het publiek iets vertellen en vermaken met behulp van een verhaallijn die gaat over het leven. Het gaat over goed en kwaad en keuzes maken. Het is net Goede Tijden, Slechte Tijden in spandex. De worstelaars hebben een bepaald personage dat wordt gecreëerd door de worstelaar zelf in samenwerking met het DPW-team. Er moet namelijk wel diversiteit in de personages zitten. Het publiek helpt ook met het vormen van het personage door op een bepaalde manier te reageren. Dat maakt dat de fans heel belangrijk zijn. Zij zijn echt een onderdeel van de show.
Dat het entertainment is, betekent niet dat het niet echt is. De worstelaars moeten klappen en vallen echt opvangen. Daar moet goed voor getraind worden. Alhoewel je fysiek sterk moet zijn en atletisch, maakt je dat niet automatisch een goede worstelaar. Je moet vooral het publiek kunnen raken met je optreden. Als je feedback krijgt van en emoties kunt losmaken bij het publiek, dan doe je het goed.
Het is niet alleen aan de worstelaar om het publiek mee te sleuren de intriges in. Het is een samenwerking van het geheel: licht, muziek, locatie; over alles moet worden nagedacht en het moet ook worden geregeld. Daarnaast ben je als promotor druk in de weer met administratie, reclame, ticketverkoop en zelfs de op- en afbouw van de zaal.

Worstelaar worden
Nieuwe worstelaars worden geworven via try-outs en opgeleid op de DPW-trainingsschool. Het is belangrijk de juiste mentaliteit te hebben, want je moet er veel voor over hebben. Naast de liveshows moet je ook trainen, aan je lichaam werken en bereid zijn te reizen. Worstelen in Nederland is echt een liefhebberij, want je kunt er niet van leven. Iedereen heeft er een baan naast. Als je professioneel worstelaar wilt worden, moet je naar Amerika. Je moet dan bereid zijn om heel je leven in het teken te stellen van worstelen, want je bent dan zeker 300 dagen per jaar on the road. Rond je 16e jaar moet je al beginnen met trainen. Voordat je überhaupt aan de ring mag denken, moet je eerst minimaal een jaar tot anderhalf jaar getraind hebben, ongeacht de leeftijd waarop je begint met worstelen. Daarna kun je langzamerhand ingezet worden bij shows.
De toekomst
Het DPW-team behoort tot de pioniers die het worstelen in Nederland naar het huidige niveau gebracht hebben. Toen zij begonnen, was er nog heel weinig en inmiddels hebben ze meerdere grote shows op hun naam. De promotor heeft in de ring gestaan met zijn idolen van vroeger. Dat was voor hem als kind ondenkbaar en het is fantastisch dat hij dat waar heeft gemaakt. DPW gaat ervoor de aankomende jaren een stabiele promotor te zijn en een nog breder publiek te trekken.
Liveshow
Tijdens een liveshow word je meegesleurd in het enthousiasme van de andere fans en de energie van de worstelaars. Hierdoor leef je echt mee met de gebeurtenissen in de ring. De shows zitten vol humor en zijn geschikt voor alle leeftijden. Het DPW-team vindt kinderen het beste publiek. Zij leven zich helemaal in in een personage en knutselen aanmoedigingsborden voor hun idool. Het mooiste is om te zien dat de fans er een echt uitje van maken en elkaar opzoeken, waardoor er een gemoedelijke sfeer heerst. Kom dus zeker eens kijken, beleef de magie van een liveshow mee en laat je verrassen! Kijk op de website voor showdata en tickets en blijf op de hoogte door hun Facebookpagina te liken.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.